Rangen marechaussee

Evenals de andere onderdelen van de Nederlandse Krijgsmacht (te weten de Luchtmacht, de Landmacht en de Marine) heeft de Marechaussee een sterk hiërarchisch karakter. De rangen binnen de Marechaussee zijn onderverdeeld in categorieën en binnen die verschillende categorieën is er ook weer een rangvolgorde. Ze komen niet overeen met de militaire rangen in Nederland.

De Opper- of Vlagofficieren hebben de hoogste rang binnen de Marechaussee

badge Binnen deze categorie worden drie verschillende titels onderscheiden, te weten de Luitenant-Generaal, de Generaal-Majoor en de Brigadegeneraal. Deze hebben alle drie als aanspreektitel ‘Generaal’.

De op één na hoogste categorie binnen de rangen van de Marechaussee wordt gevormd door de Hoofdofficieren. Ook hier worden weer drie verschillende titels onderscheiden, namelijk de Kolonel, de Luitenant-Kolonel en de Majoor.

Na de Hoofdofficieren volgen de Subalterne officieren

Hieronder vallen de Kapitein, de Eerste-Luitenant, de Tweede-Luitenant en de Kornet. De Subalterne officieren worden dan weer gevolgd door de Onderofficieren, onder welke categorie de Adjudant-onderofficier (kortweg Adjudant), de Opperwachtmeester (kortweg Opper), de Wachtmeester der 1e klasse en de Wachtmeester vallen.

Tot slot zijn dan de Korporaals (Marechaussee der 1e klasse en Marechaussee der 2e klasse) en de Manschappen (Marechaussee der 3e klasse en Marechaussee der 4e klasse) de laagste categorieën binnen de rangen van de Marechaussee.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.